Doğum Sonrası Disfonksiyonlar

Doğum Sonrası Disfonksiyonlar

Kadın pelvik sistemi karmaşık bir kas ve sinir ağından oluşmaktadır. Mesane, bağırsak ve üreme organlarını yapısal olarak destekleyen ve organların anatomik yerlerini korumadan sorumlu pelvik taban kas sistemi kimi zaman doğum sonrasında hormonlar ve doğumla birlikte fonksiyon kaybedebilmektedir. Çoğunlukla pelvik destek sağlayan kas sistemindeki güçsüzlükler nedeniyle kadınlar doğum sonrasında ürojinekolojik açıdan sorunlar yaşayabilmektedirler. İdrar kaçırma, pelvik organ sarkması ve cinsel problemler doğum sonrası en sık karşılaşılan pelvik taban disfonksiyonları arasında yer almaktadır. Şayet doğumla beraber pelvik taban kaslarındaki travma büyük ise şikayetler dışkı ve gaz kaçırmaya kadar gidebilmektedir.

Pelvik taban kasları gebeliğin 3. Trimesterinde bebeğin çıkışını kolaylaştırmak için doğuma hazırlanır. Bu süre boyunca kaslar hormonlar sayesinde gerilerek açılmaya başlar ve bu durum da pelvik taban kaslarının görevini tam yerine getirmelerini engeller. Kuvvet kaybeden pelvik taban kasları idrarı ve dışkıyı tutmada ve aynı zamanda üzerinde bulundurduğu pelvik organları desteklemekte zorluk yaşamaya başlar. Özellikle vajinal doğum hikayesi olan kadınların %30'dan fazlası pelvik taban disfonksiyonlarına maruz kalmaktadır. Bu durumun yanı sıra elbette doğum öncesi pelvik taban kaslarının fizyoterapistlerce desteklenmesi ve doğum sürecinde kasların korunması ile pelvik taban disfonksiyonların yaşanma olasılığının önüne geçilmesi mümkün olacaktır.

Doğum sonrası pelvik taban disfonksiyonlarına sebep olabilecek bazı nedenler:

  • Doğum süresinin uzun sürmesi
  • Bebeğin kilolu doğması
  • Doğum esnasında forseps, vakum gibi yardımcı ekipmanların kullanılması
  • Annenin yaşının büyük olması
  • Önceden geçirilmiş pelvik cerrahi hikayelerin olması
  • Kötü beslenme alışkanlığı
  • Sigara kullanımı
  • Kronik kabızlık hikayesi
  • Gebelik süresince yanlış egzersizlerin yapılması

Doğum sonrası idrar kaçırma normal midir?

Doğum sonrası idrar kaçırma ve mesane kontrolü birçok kadının karşılaştığı bir problem olmakla birlikte genellikle vajinal doğumlarda daha sık karşılaşılan bir ürolojik sorundur. Doğum sonrası 4-6 hafta arasında vücudun toparlanması ve hormonların düzene girmesiyle beraber ortadan kalkması beklenmektedir. Şayet doğum sonrası mesane kontrolünde zorluk yaşıyorsanız mutlaka ilgili branş hekimine müracaat etmelisiniz. Şayet doktorunuz pelvik taban problemi tespit eder ve pelvik taban fizyoterapistine danışmanızı önerir ise merkezimize başvurabilirsiniz.

Doğum sonrası ne gibi mesane problemleri yaşayabilirim?

En sık karşılaşılan problem idrar kaçırma olmakla birlikte bunun yanı sıra mesaneyi boşaltmakta zorluk, kesik kesik işeme, mesane doluluğunu algılayamama ve sürekli idrar kaçırma gibi problemler meydana gelebilir. Bu anlamda doğum sonrası mesane problemleri küçümsenmeden direkt ilgili branşa müracaat etmelisiniz. Şayet müdahale edilmesi gecikmiş veya atlanmış mesane problemleri ilerleyen dönemlerde daha ciddi problemlerin oluşmasına neden olmaktadır.

Doğum sonrası anne göbeği nedir?

Doğum sonrası anne göbeği olarak da bilinen diastasis rekti karın kaslarının ayrılma durumudur. Doğum yapılmış olmasına rağmen doğum sonrasında karın kaslarının hala daha ayrı kalması görüntü açısından annenin hala daha hamile olarak algılanmasına sebep olabilir. Çoğu anne doğum sonrası bu görüntüden estetik açıdan rahatsızlık duyar.

Doğum sonrası anne göbeği ile idrar kaçırma arasında ilişki var mıdır?

Evet, annelik göbeği yani diastasis reskti ile idrar kaçırma arasında yakın bir ilişki vardır. Yapılan çalışmalarda diastasis rektisi olan kadınların daha sık pelvik taban problemleri yaşadığı gösterilmiştir.