Gece Yatak Islatmada Alarm Cihazı Ve Kullanımı Hakkında Merak Edilenler

Kimler kullanır?
Çocuklarda 5 yaşında istemli işeme kontrolü beklenirken, geceleri olan idrar kaçırmaya enürezis noktürna denilmektedir ve halk arasında gece yatak ıslatma olarak bilinmektedir. Uluslararası Çocuk Kontinans Birliği (ICCS) enürezis noktürnalı çocukların tedavisinde alarm tedavisini birinci basamak tedavi olarak sunmaktadır. Alarm tedavisinin başarı oranının medikal tedaviye kıyasla daha etkili olduğu bildirilmiştir.
Nasıl çalışır?
Alarm cihazı ıslaklığı algılayan klipsli iç çamaşırı sensörü, sensör kablosu ve alarmlı kol bandından oluşan hafif bir cihazdır.
Alarm cihazının çalışma prensibini basamaklara ayırabiliriz:
- Uyumadan önce alarmlı bant kulağa en yakın olacak şekilde kola, klips ise iç çamaşırının ilk ıslandığı yere doğru takılır. Erkek çocuklarda ilk ıslanan yeri bulmak için birkaç gün gözlem yapmak gerekebilir.
- Gece uykuda idrar kaçırma ile iç çamaşırının ıslanmaya başladığı anda alarm devreye girer ve bu işitsel uyaran sayesinde çocuk uyanıp tuvalete gitmelidir.
- Yatağa tekrar yatmadan iç çamaşırını değiştirmeniz ve nemlenen sensörü kurulamanız gerekmektedir.
- Beyin ve mesane arasında oluşturmayı amaçladığımız şartlı refleks mekanizma sayesinde mesanedeki doluluğun farkına varan çocuk zamanla alarm devreye girmeden uyanmayı öğrenecek ve her geçen gün kuru gecelerinin sayısını arttıracaktır.
Süreç nasıl ilerler?
Alarm tedavisi 21 gün boyunca kuru uyanıldığı takdirde bırakılmalıdır. Eğer bu süreçte bir gün dahi yatak ıslatma görülürse 21 gün için saymaya baştan başlamak gerekir. Alarm tedavisi biraz uzun ve meşakkatli bir süreç gibi gözükse de ailelerin ve çocukların motivasyonları sayesinde kolaylıkla yatak ıslatmanın üstesinden gelinebilir.
Çocuğum alarmı duymazsa ne yapabilirim?
Uykusu derin olan çocuklar işitsel uyarana tepki vermekte zorluk çekebilirler. Bu durumlarda ailenin bir süre çocuğun odasına daha yakın bir yerde uyuması ve alarmı duyar duymaz çocuklarını uyandırmaları istenmektedir. Çocuğun uykusundan tamamen uyanmış, bilinci açık bir şekilde tuvalete götürülmesi önemli bir noktadır bu nedenle odaların ışıklarını açmak ve o an ne yaptığını sormak uyanmasına yardımcı olabilir. Bazı çocuklar gece kalkınca huzursuzluk çıkartabilir bu gayet normal bir durumdur, ailenin mümkün olduğunca çocuğa destekleyici davranışlarda bulunması da çocuğun tedaviye olan inancını arttırarak tedavi sürecinin kolay ilerlemesini sağlar.
Her çocuk alarm tedavisinden yarar görür mü?
Alarm tedavisinin başarısı %60-80 arasında bildirilmektedir. Yatak ıslatan çocuklarda yapılan bir çalışmada alarm tedavisi alan çocuklarda 1 yıl sonra %56 oranında, medikal tedavi alan çocuklarda ise %18 oranında kuru gecelerin olduğunu bildirilmiştir. Ancak bazı çocuklar alarm tedavisine direnç gösterebilir. Bu durumlarda direncin nedeni araştırılmalı ve ikinci basamak olan medikal tedavi ya da alarm tedavisi ile birlikte medikal tedavi gibi alternatif seçenekler hastaya sunulmaktadır.
Fzt. Yağmur TURHAN