Pelvik Ağrınız İçin Fizyoterapistinizin Size Yardımcı Olabileceği 6 Yol

Kronik pelvik ağrı (KPA) tanı koyulması ve yönetim bakımından karmaşıktır. Tedavi edilmesi ve teşhisi zor olabilir. KPA’lı kadınların çoğu, durumlarını anlamayı ve ağrılarını tanımlamayı zor bulmaktadır. Sağlık profesyonelleri tarafından yapılan tetkikler net bir şekilde tanıyı koymayabilir.
KPA’nın birkaç bileşini vardır. Doğru bir tedavi için ise bu bileşenleri anlamak önemlidir.
1. Organlardan ağrı hissedilmesi (mesane, rahim, bağırsak)
Bu, Endometriozis (geçmiş veya şimdiki), rahim ağrısı ile ilişkili dönem ağrısı, idrar sıklığı ve aciliyeti, gıda intoleransları, irritabl bağırsak sendromu ve vulvar bozuklukları içerebilir.
2. Ağrıya kasların tepkisi
Ağrı hissettiğinizde kaslar koruyucu bir tepki olarak kasılıp spazm yapabilir. Bu koruyucu bir tepki olsa da, kas gerginliği ve spazmı daha fazla ağrıya neden olabilir. Pelvik taban kaslarınızın fazla kasılı kalmasından poponuzun çevresinde, alt karın ve/veya vajinada bıçaklama tarzı ağrılar hissedebilirsiniz, bu ağrılar daha sonra uyluklarınıza ve belinizin alt kısmına yayılıcı özellik gösterebilir. Cinsel aktivite sırasında veya sonrasında ağrı da (Disparoni), gergin kasların yaygın bir sonucudur.
3. Sinirlerin artan duyarlılığı
Kalıcı veya kronik ağrının, sinirlerinizin ve vücudunuzun ağrıya karşı hassasiyetini artırması yaygındır. Karnınızın alt kısmına dokunduğunuzda şişkinlik, yanma, mide bulantısı, baş dönmesi, kaygı ve artan hassasiyet gibi başka semptomlar geliştirebilirsiniz.
4. Ağrı durumuna psikososyal tepki
Kronik ağrılar çok tüketici olabilir. Psikolojik olarak yıpratıcı olabilir. İş, okul ve sosyal aktivitelerin kaçırılmasına neden olabilir. Sonuç olarak, anksiyete, depresyon ve düşük benlik saygısı belirtileri yaşayabilirsiniz.
Pelvik Taban Fizyoterapisti, Kronik Pelvik Ağrı da dahil olmak üzere pelvis içindeki yapıları uygun şekilde değerlendirmek, teşhis etmek, yönetmek ve tedavi etmek için ek eğitim ve çalışmayı tamamlar.
Bir Pelvik Taban Fizyoterapistinin Yardımcı Olabileceği 6 Yol:
1. Pelvik Taban Kaslarının Yeniden Eğitimi
Pelvik Taban, kuyruk kemiğine bağlanan kasık kemiğinden başlayarak vajinanızı ve sırt geçişinizi çevreleyen bir grup kas, bağ ve dokuyu tanımlar. Bu pelvisin tabanını oluşturur. Fizyoterapistiniz pelvik tabanınızı değerlendirecek ve ihtiyaçlarınıza göre kişiselleştirilmiş bir program belirleyecektir. Programların, kalıcı pelvik ağrıyı tedavi etmek için gevşeme eğitimi gibi tedavi yöntemlerini içermesi yaygındır. Bu, kas gerginliğiniz konusundaki farkındalığınızı artırmayı ve kaslarınızı gönüllü olarak nasıl gevşeteceğinizi öğrenmeyi içerir.
2. Gergin ve Spazmdaki Kaslara Tetik Nokta Tedavisi
Vücuttaki diğer kaslara benzer şekilde, gerginlik ve gerginlik yaşandığında kaslarınızda tetik noktalar olabilir. Halk diliyle ‘’kulunç veya düğüm’’ denilen bu yapıları vücunuzda oluşturabilirsiniz. Bu, kendiliğinden ağrıya neden olan tetik noktalarına yol açabilir. Bir Pelvik Taban Fizyoterapisti, bu gerginliği ve ağrıyı serbest bırakmak için pelvik taban kaslarınıza yönelik yaklaşımlarda bulunabilir. Pelvik taban kasları içeride olduğundan, bu kasları etkili bir şekilde tedavi etmek için vajinal bir değerlendirme gerektirir. Fizyoterapistiniz size bir dilatör, yardımcı enstürmanlar veya parmak kullanarak tedaviyi evde tekrarlamayı öğretebilir.
3. Miyofasyal Gevşeme
Ağrı, sadece pelvik tabanınızda değil, aynı zamanda pelvisinizi çevreleyen kaslarda da kasların spazmına ve sıkışmasına neden olabilir. Fizyoterapistiniz sizi bütüncül bir yaklaşımla değerlendirecektir. Kas gerginliğini azaltmak için özellikle pelvisinizin etrafındaki kaslar için masaj ve/veya germe programı gerekebilir.
4. Bağırsak ve Mesane Yönetimi
Değerlendirmeniz sırasında fizyoterapistiniz size mesane ve bağırsak fonksiyonunuz hakkında samimi ve ayrıntılı sorular soracaktır. Ağrı, bağırsak ve mesane işlevini değiştirebilir ve bağırsaklarınız kabızlığa veya ishale neden olabilir. Bu sorunları tedavinizin şekillenmesinde yardımcı olmak için fizyoterapistiniz sıvı ve gıda alımıyla ilgili ayrıntılı tavsiyelerde bulunabilir. Mesane düzgün çalışmadığında, aciliyet (ani, tutması zor bir çiş isteği) veya sık idrara gitme (24 saat içinde sekiz defadan fazla tuvalete gitme) sorunu yaşayabilirsiniz. Fizyoterapistiniz, mesane fonksiyonunuzu takip etmek ve sıvı alımı konusunda tavsiyelerde bulunmak için bir mesane günlüğü doldurmanızı isteyebilir. Belirtilerinize göre mesanenizi yeniden eğitmeniz gerekebilir.
5. Egzersiz
Pelvik Taban Fizyoterapisti tarafından yönlendirilen egzersiz programlarının KPA’yı azaltabileceği araştırmalarda gösterilmiştir. Egzersiz programları, altı ila on sekiz hafta boyunca fizyoterapistin önerisinde size özel spesifik postural güçlendirmeyi içerir.
6. Nefes Egzersizleri
Doğru bir şekilde pelvik bölgeyi fark ederek alınan diyafram nefesi ağrının azaltılmasında büyük fayda sağlayabilir. Yere sırtüstü uzanıp, gözlerinizi kapatıp, sakinleştirici bir müzik eşliğinde bir süre nefes alışverişlerinizi diyaframa odaklanarak izleyin. Nefesinizi verirken aldığınız nefes süresinden daha uzun bir şekilde vermeye dikkat edin.
Uzm. Fzt. Ece Zeynep SAATÇİ