Şekerli Sorunlar: Diyabetik Çocuklarda Alt Üriner Sistem Problemlerini Anlamak

Şekerli Sorunlar: Diyabetik Çocuklarda Alt Üriner Sistem Problemlerini Anlamak

Şekerli Sorunlar: Diyabetik Çocuklarda Alt Üriner Sistem Problemlerini Anlamak

Şekerli Sorunlar: Diyabetik Çocuklarda Alt Üriner Sistem Problemlerini Anlamak

Diyabet, alt üriner sistem işlevini de etkileyebilen karmaşık bir hastalıktır. Diyabetik çocuklarda görülebilen alt üriner sistem disfonksiyonlarına bakacak olursak;

Sık İdrara Çıkma: Yüksek kan şekeri seviyeleri, böbreklerin daha fazla idrar üretmesine neden olabilir, bu da sık idrara çıkma ile sonuçlanabilir.

Aciliyet Hissi: Acil işeme hissi, ani ve güçlü bir idrara çıkma ihtiyacıdır. Diyabetik çocuklarda idrar kesesi sinirlerinin hasar görmesi veya böbreklerden gelen idrar miktarındaki ani değişiklikler nedeniyle aciliyet hissi yaşanabilir.

Gündüz İdrar Kaçırma: Diyabetik çocuklarda idrar kaçırma, idrar kesesinin yeterince dolmadan idrar yapılması veya idrar kesesini kontrol etme yeteneğinin kaybedilmesi nedeniyle olabilir.

Gece Alt Islatma (Enürezis): Diyabetik çocuklar, geceleri idrarlarını tutamama sorunu yaşayabilirler. Bu durum, kontrolsüz diyabet veya AÜS sinirlerinin hasar görmesi nedeniyle olabilir.

Mesaneyi Boşaltamama: Diyabetik nöropati, alt üriner sistemin sinirlerine zarar vererek mesanenin işlevini bozabilir. Bu durum, zayıf idrar akımına, mesane doluluk hissi olmasına rağmen idrar yapamamaya veya mesanede idrar birikmesine yol açabilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonları: Diyabet, bağışıklık sistemi fonksiyonlarını etkileyebilir, idrar yollarının enfeksiyonlara karşı korunmasını zayıflatabilir aynı zamanda mesaneyi tam olarak boşaltamama durumu da söz konusuysa diyabetik çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları daha sık görülebilir.

Bu semptomlar, çocuğun yaşam kalitesini ve günlük aktivitelerini önemli ölçüde etkileyebilmekle birlikte çocuktan çocuğa farklılık gösterebilir. Bu nedenle, bir çocuğun diyabetle ilişkili alt üriner sistem sorunları yaşadığını düşünüyorsanız bir uzmana danışmanız önemlidir.

PEKİ BU NOKTADA BİZ NE YAPIYORUZ?

Pelvik taban kas rehabilitasyonu, diyabetik çocuklarda alt üriner sistem disfonksiyonlarının tedavisinde yardımcı olabilecek bir yöntemdir.

Pelvik taban kas rehabilitasyonu ile idrara çıkma alışkanlıklarını değiştirmeyi ve mesane kontrolünü geliştirmeyi hedefliyoruz, bunu pelvik taban kas farkındalığını artırarak, kaslara doğru fonksiyonlarını kazandırarak ve semptomlarla başa çıkmayı destekleyerek gerçekleştiriyoruz.

Fzt. Tuğçe OSKAY