SÜREKLİ ÇİŞİM VARMIŞ GİBİ HİSSEDİYORUM VE SIK SIK TUVALETE GİDİYORUM

SÜREKLİ ÇİŞİM VARMIŞ GİBİ HİSSEDİYORUM VE SIK SIK TUVALETE GİDİYORUM

SÜREKLİ ÇİŞİM VARMIŞ GİBİ HİSSEDİYORUM VE SIK SIK TUVALETE GİDİYORUM

“SÜREKLİ ÇİŞİM VARMIŞ GİBİ HİSSEDİYORUM VE SIK SIK TUVALETE GİDİYORUM”

Günlük yaşam içerisinde,  idrara çıktıktan sonra bile çişiniz varmış gibi mi hissediyorsunuz? Sıklıkla böyle hissediyorsanız, mesanenizi tam boşaltamıyor ve içeride idrar bırakıyor olabilirsiniz. Genellikle bu durum, idrar yolu enfeksiyonları, soğuk havalarda üşütmeler ile ilişkilendirilse de, şikâyetinizin kaynağında farklı tanılar yatabilir ya da eşlik edebilir.

Mesanemiz belirli bir kapasiteye sahiptir. Mesanenin sahip olduğu bu hacim kapasitesi, yapısı gereği artabilir/ azalabilir. Azalan hacim, daha sık idrara çıkmanıza sebep olabilmektedir.

PELVİK TABAN KASLARININ ROLÜ..

Pelvik taban kasları depolama ve boşaltım yapmamızı sağlar. Mesanemiz de,  pelvik taban kaslarımız ile koordineli bir şekilde çalışmaktadır. Özellikle tuvalet tutma alışkanlıkları gibi davranışsal rutinlerden kaynaklı pelvik taban kaslarında fonksiyon bozuklukları görülmektedir.

Boşaltım sırasında fonksiyonunu yerine sağlıklı bir şekilde getiremeyen pelvik taban kasları, işemeye başlarken  zorlanmanıza, idrarınızı tam boşaltamamanıza sebep olabilir. Bu durum sürekli çişiniz varmış gibi hissetmenize ve sık sık idrara çıkmanız ile sonuçlanabilmektedir.

Sandığınızdan daha önemli..

Sık idrara çıkma isteği, altta yatan bir sağlık probleminin habercisi olarak görülebilir. Bir diğer risk ise mesanede kalan idrarınız, zamanla VUR (Vezikoüretral reflü) ’a yani mesaneden böbreğe geri idrar kaçmasına neden olabilir. 

Pelvik taban kaslarında fonksiyon bozuklukları görülebilir ya da mevcut semptomlarınız şiddetlenebilir. Zamanla artan şikayetleriniz günlük yaşam kalitenizi ciddi anlamda etkileyebilmektedir.

NE YAPILABİLİR?

Öncelikle mutlaka alanında uzman bir hekime başvurmalısınız.

Alanında özelleşmiş pelvik taban fizyoterapistleri tarafından uygulanan pelvik taban rehabilitasyonu, ürolojik problemlerde oldukça değerlidir. Kas ve iskelet sisteminiz bütüncül olarak değerlendirilir. Kaslarınızın sağlıklı bir fonksiyon kazanması hedeflenir. Bunun içerisinde çeşitli cihaz uygulamaları, manuel yöntemler ve kişiye özgü egzersizler yer almaktadır. Davranışsal alışkanlıklarınız düzenlenmeli, mesaneniz için sağlıklı bir rutin oluşturulmalıdır.

Fzt. Tuğba KURT